ur Berwaldbladet nr 4 Dec 2013

Marinens Musikkår

Kanske är det som att svära i kyrkan, om man skriver om Marinens Musikkår i Berwaldbladet? Blåsmusik! Marscher, hör jag några utbrista. Javisst, men de 30 heltidsanställda musikerna håller högsta internationella klass.

Musikkåren, som är stationerad i världsarvsstaden Karlskrona, gör under ett år ca 140 framträdanden på många orter i Sverige och det är verkligen inte bara militärmarscher och högvakter, utan också ”rena” klassiska konserter. Själv har jag i sommar kunnat njuta av fyra sådana konserter i Karlskrona. Tre av dem i en av Europas största träkyrkor, den vackra Amiralitetskyrkan.

Alla dessa fyra konserter hade ett väl avvägt program och var dessutom sinsemellan mycket olika. Den senaste konserten jag besökte hade titeln Slaviska fantasier, med verk av Sjostakovitj, Tjajkovskij, Oskar Böhme, George Enescu, Carl Höhne och Dvorák.

Klassiskt så det förslår och en enormt fin konsert. Petter Sundkvist från Piteå var gästdirigent och Jeroen Berwaerts från Belgien trumpetsolist. Den senare är nu professor i trumpet vid Högskolan för musik och teater i Hannover. Utöver fantastiskt trumpetspel framförde han även två sånger av Jacques Brel med verklig bravur.

Varför vill jag då göra reklam för denna musikkår, som har anor ända sedan 1680-talet och verkat i obruten linje sedan dess? Jo, den är återigen nedläggningshotad av besparingsskäl. För vilken gång i ordningen vet jag inte, men beslut ska tas våren 2014.

Förra gången det var aktuellt, år 2008, gjorde Marinens Musikkårs Vänner med sina drygt 3000 medlemmar i hela landet en fin insats och lyckades få uppskov med nedläggningen. Musikkårens Vänförening bildades för övrigt år 1991 just för att redan då stödja Marinens Musikkårs överlevnadskamp.

”Sverige är ett rikt land” heter det i många sammanhang, men tydligen inte rikt nog för att bevara något så historiskt och kulturellt värdefullt som Sveriges enda kvarvarande marinmusikkår.

Till sist, om Marinens Musikkår finns kvar i vår, ger den traditionsenligt en vårkonsert här i Berwaldhallen. Missa den inte, ni som inte hört denna musikkår spela klassiskt kommer att bli överraskade. (Hemsida: www.marinensmusikkar.se)

Bertil Norrhall

Länk till Berwaldbladet finns här